Universitat Rovira i Virgili

ENOPAT - Tecnologías Analíticas de Proceso (PAT) para el control de la producción vitivinícola

AGL2015-70106-R

Per garantir i millorar la qualitat dels seus productes i aconseguir un avantatge competitiu, els productors demanen cada vegada millors matèries primeres, processos d'elaboració perfeccionats i condicions d'emmagatzematge òptimes. L'interès és més notori quan certes propietats sensorials augmenten significativament el valor del producte. Aquest és el cas de el vi.

Tot i les importants implicacions econòmiques, alguns processos de producció de vi encara depenen del coneixement tradicional i del criteri subjectiu de “l’expert" de producció, utilitzant receptes estàndard, controls de producte acabat i anàlisis en laboratoris externs. Encara que aquesta forma de procedir ha permès proporcionar una qualitat constant durant anys, millorar les propietats sensorials i mantenir-les durant un major temps d'emmagatzematge, en requereix un major coneixement i un millor control del procés productiu. Això es pot aconseguir involucrant les últimes tecnologies analítiques a la collita, el processament i la conservació, arribant fins al consum.

Les Tecnologies Analítiques de Procés (PAT) constitueixen un sistema per dissenyar, analitzar i controlar la producció mitjançant mesures oportunes d'atributs crítics de qualitat de les matèries primeres i dels productes intermedis, així com dels processos, per assegurar la qualitat del producte final. La hipòtesi darrera de les PAT és que la qualitat del producte pot incorporar-se en la fase de disseny del procés i no basar-se en controls de qualitat del producte acabat. La millora en les tècniques instrumentals d'anàlisi i els mètodes d'anàlisi multivariant de dades han permès a les indústries apropar les anàlisis als processos, des de les mesures off-line i at-line fins als anàlisi on-line i in-line, obrint així el camí per a la introducció de les PAT. L'impacte potencial de les PAT en el sector alimentari (i del vi en particular) per a la qualitat i seguretat del producte, l'eficiència del procés i els recursos, els rendiments i, per tant, la competitivitat, és enorme.

Seguint aquesta tendència industrial, aquest projecte ha pretés desenvolupar eines analítiques per a la monitorització in situ de
paràmetres clau de la producció del vi, amb l'objectiu de conèixer millor el procés, garantir la qualitat final i minimitzar el cost del procés productiu. El monitoratge i l'assegurament de la qualitat de el vi s’ha realitzat a tres nivells diferents:

  1. Matèries primeres (Raïm) durant la maduració
  2. Processos productius (fermentació)
  3. Producte final

Les dades obtingudes mitjançant les diverses técniques analítiques s’han relacionat amb les propietats químiques i sensorials del producte final emprant eines quimiomètriques. El treball ha comprès tres campanyes de verema en què les dades recopilades s’han correlacionat amb diferents paràmetres de qualitat del producte final, establerts gràcies a l'ús de mètodes de referència i panells de tast.

Paraules clau

Projecte finançat per:

|Alt imatge columna dreta|