Universitat Rovira i Virgili

Instruments i equips

Cromatografia

  • HS-GC-MS
  • GC-FID
  • GC-MS

Pretractament de mostra

  • SPME
  • SPE

Espectroscòpia

  • FTNIR Antaris
  • FlameNIR
  • FTIR Cary 630
  • FTIR Exoscan 4100
  • UV-Vis Helios Aquamate

Anàlisi de dades

  • MATLAB
  • PLS_Toolbox

Anàlisi alimentària de referència

  • OIV & AOAC

  

   

Cromatografía

Tornar


Image 1

L'equip  de la imatge esquerra és un HS-GC-MS de Agilent Technologies està compost per un automostrejador d'espai de cap (HS) (que introdueix els volàtils generats en la fase gasosa que hi ha sobre la mostra directament a la columna cromatogràfica), un cromatògraf de gasos (GC) 7890 i un detector d'espectrometria de masses (MS) 5977B MSD. Aquest sistema es pot configurar per a usar-lo com a nas electrònic, és a dir, per a obtenir un senyal específic de cada mostra. Aquesta tècnica ràpida en auge té una gran utilitat per a classificar mostres, verificar la seva autenticitat, etc. A més, amb la cromatógrafía també es pot obtenir el perfil volàtil de la mostra.

L'equip de la dreta és un GC-FID de Agilent Technologies compost per un cromatògraf de gasos HP 6890 i un detector per ionització de flama (FID). Aquest sistema, encara que no proporciona tanta informació com un detector d'espectrometria de masses tambíen és útil per a l'anàlisi d'aromes quan són mostres caracteritzades anteriorment. A més, aquest equip té acoblat un accessori per a olfactometria, és a dir per a detectar i asingar una aroma a cada compost, mitjançant l'olfacte humà (d'un analista entrenat).

Image 2
Image 1

Aquest equip GC-MS de Agilent Technologies està compost per un cromatògraf de gasos HP 6890 i un detector d'espectrometria de masses HP 4440. Aquest sistema, a més de permetre una anàlisi química tant qualitativa com quantitatiu de la mostra, té un acoblat un automostrejador de fibres SPME, que permet automatitzar l'extracció i injecció d'una  sèrie de mostres millorant la reproducibilidad dels resultats obtinguts.

       

       

Pretractament de mostra

Tornar


La microextracció en fase sòlida (SPME, per les seves sigles en anglès) és una tècnica analítica de preparació de mostres, utilitzada per a l'extracció i preconcentració de compostos volàtils i semivolàtils. Consisteix a utilitzar una fibra recoberta amb un polímer capaç de retenir els compostos (aromes) d'interès. Aquesta tècnica utilitzada en conjunció amb les tècniques cromatogràfiques anteriorment llistades permet extreure, concentrar (permetent analitzar compostos aromàtics a baixa concentració) i identificar les molècules aromàtiques.

Image 2
Image 1

L'extracció en fase sòlida (SPE, per les seves sigles en anglès) és una tècnica utilitzada per a la purificació i concentració d'anàlits en mostres líquides. Consisteix en el pas de la mostra a través d'un material adsorbent específic. Els compostos d'interès es retenen selectivament mentre que les impureses i altres components no desitjats es descarten. La SPE és àmpliament utilitzada en preparació de mostres en anàlisis d'aliments.

     

       

Espectroscòpia

Tornar


El FTNIR Antaris és un espectròmetre d'infraroig pròxim (NIR) fabricat per Thermo Fisher Scientific. Aquest instrument s'utilitza per a l'anàlisi qualitativa i quantitativa de mostres a través de l'espectroscòpia infraroja (800-2600 nm). El NIR Antaris utilitza una font de radiació infraroja que interactua amb la mostra, generant un espectre d'absorció característic. Aquest equip destaca per la seva alta sensibilitat, velocitat d'anàlisi i capacitat per a realitzar mesuraments en una àmplia gamma de mostres i maneres de mesura (reflectància, transmitància...), la qual cosa ho converteix en una eina per a l'anàlisi d'aliments.

Image 2
Image 1

El FlameNIR és un espectròmetre d'infraroig pròxim (NIR) fabricat per Ocean Optics. Aquest instrument s'utilitza per a l'anàlisi ràpida i no destructiu de mostres en el rang de l'infraroig pròxim (900-1700 nm). Amb el seu disseny modular, compacte i portàtil, el FlameNIR és fàcil d'usar tant en el camp i en el laboratori. Disposem dels components necessaris per a mesures en reflectància difusa i transmitància. A més, amb la seva capacitat per a analitzar mostres de manera ràpida i sense necessitat de preparació prèvia, el FlameNIR és una eina versàtil i convenient per a aplicacions com l'agricultura, aliments i begudes i el control de qualitat.

El FTIR Cary 630 és un espectrofotòmetre infraroig per transformada de Fourier (FTIR) fabricat per Agilent Technologies. Aquest instrument s'utilitza per a mesurar l'absorbància i transmitància de mostres en el rang de longitud d'ona infraroig (2500-12000 nm). El seu disseny compacte i d'alta sensibilitat permet realitzar mesuraments precisos i de confiança, fins i tot en mostres de baixa concentració. A més, el Cary 630 ofereix una varietat d'accessoris i opcions d'anàlisis, la qual cosa ho converteix en una eina versàtil per a l'anàlisi qualitativa i quantitativa de compostos. Fem ús de l'accessori de mesura ATR (reflectància total atenuada amb cristall de diamant d'un rebot) i premsa per a assegurar un contacte total entre la mostra i el cristall, oferint resultats d'alta reproducibilitat.

Image 2
Image 1

El FTIR Exoscan 4100 és un espectròmetre d'infraroig per transformada de Fourier portàtil fabricat per l'empresa Agilent Technologies. Aquest dispositiu compacte i de fàcil maneig permet realitzar anàlisis qualitatives i quantitatives de mostres utilitzant l'espectroscòpia infraroja. El FTIR Exoscan és especialment adequat per a aplicacions en camp, ja que el seu disseny robust i portàtil permet dur a terme mesuraments in situ sense necessitat de transportar mostres al laboratori.  Posseeix accessoris intercanviables que permeten fer mesures de reflectància difusa, ATR o reflectància especular.

L'UV-Vis Helios Aquamate, un espectrofotòmetre ultraviolat-visible (UV-Vis) fabricat per Thermo Fisher Scientific, és una eina analítica utilitzada per a mesurar l'espectre d'absorbància  o transmitància de mostres en el rang de longitud d'ona ultraviolada-visible (200-1000 nm). Aquest equip ofereix una alta precisió i sensibilitat en el mesurament de mostres líquides, permetent una àmplia gamma d'aplicacions, des de la quantificació de compostos químics fins a la classificació de mostres complexes.

Image 2

   

   

Anàlisi de dades

Tornar


Image 1

Totes les tècniques esmentades requereixen el análsis de les dades, la seva interpretació i la generació de resultats d'interès científic o industrial. A través de l'anàlisi de dades és possible identificar i quantificar els components d'una mostra, avaluar la qualitat de les dades o detectar possibles errors o tendències, per això és fonamental per a obtenir conclusions de confiança i prendre decisions informades. El nostre grup té accés als softwares MATLAB PLS_Toolbox (així com #altre programari d'anàlisi de dades com Excel o R) que ens permet realitzar una varietat de tasques, com la correción de dades, visualització de les dades, detecció de variables o mostres rellevants, construcció i validació de models per a predir propietats fisicoquímiques d'interès. A més, ens ofereixen una àmplia gamma d'eines gràfiques i funcions estadístiques que faciliten la visualització i interpretació dels resultats obtinguts.

   

   

Anàlisi alimentària de referència

Tornar


El nostre laboratori està especialitzat en anàlisi d'aliments i begudes fermentades. Utilitzem una àmplia gamma de mètodes oficials establerts per l'Organització Internacional de la Vinya i el Vi (OIV), Comitè Oleícola Internacional (COI) i l'Associació de Col·laboracions Analítiques Oficials (Association of Official Analytical Collaboration AOAC) per a garantir resultats exactes, precisos i robustos. Comptem amb el material necessari per a una gran varietat d'anàlisi: sucres, etanol, polifenols, ... en diferents mostres alimentàries.

Image 2