Universitat Rovira i Virgili

Responsabilitat Social: divulgació científica

|Alt imatge central|

Ciència per a nens i no tan nens!

Popularitzar la ciència, especialment la química que hi ha darrere dels aliments, és un dels nostres objectius. Per tant, estem involucrats en activitats formatives dirigides a adults, a nens des d'edats primerenques o a eduació secundària, tant professors com alumnes.

2021

  • Aprofundiments: La ciència en una copa de vi.
  • Curs de 30 hores per a professorat de secundària
  • En aquest curs estudiarem el procés biològic de la fermentació amb una visió multidisciplinària en què conflueixen ciències com la biologia, la química i les matemàtiques. Descobrirem les aromes que podem trobar en el vi i aprendrem a relacionar-les amb els processos fermentatius a què se sotmet el raïm per obtenir un aliment que és clau en l'economia del nostre país.
  • En acabar el curs, sabrem què es una fermentació, quins microorganismes són responsables que es produeixi i quines reaccions enzimàtiques hi concorren. També coneixerem l'estructura (bio)química i la forma d'analitzar les molècules implicades, així com els paràmetres que determinen els processos fermentatius. Amb l'estudi de la cinètica fermentativa i enzimàtica, així com dels canvis d'acceleració que es produeixen, aproximarem el món de la física i les matemàtiques a la nostra copa de vi.
  • Activitat reconeguda pel Departament d'Educació a través de l'ICE URV amb una certificació de 30 hores (codi 70000210021)
  • Conferència científica: ¿COCINA O LABORATORIO?.
  • Conferència d'1 hora per a estudiants d'ESO, Batxiller o Cicle Formatiu
  • Què tenen en comú una cuina i un laboratori? En principi tots podríem pensar que poc ja que tothom cuina però no tothom "fa química" però certament totes les persones que cuinen no són més que químics aplicant el seu coneixement amb els aliments. En la conferència s'abordaran les principals reaccions que ocorren en la cuina, així com la influència del pH , processos bioquímics entre altres. No és màgia ni és cuina, és Química.
  • Conferència científica: DEL VIÑEDO A LA COPA. EL CIENTÍFICO VIAJE DE UNA UVA.
  • Conferència d'1 hora per a estudiants d'ESO, Batxiller o Cicle Formatiu
  • En aquesta conferència es coneixerà el procés biològic de la fermentació amb una visió multidisciplinària on conflueix ciències com la biologia (biotecnologia) i la química. La conferència està basada en un aliment de gran importància al nostre país, des del raïm fins a les aromes que descobrim en la nostra copa de vi. Tot això es relacionarà amb el procés de producció, la fermentació alcohòlica i l'envelliment. També coneixerem l'estructura (bio)química i la manera d'analitzar les molècules i microorganismes implicats, així com els paràmetres que determinen els processos fermentatius. En definitiva, es posarà de manifest com aquest gran producte té un marcat rerefons científic i com avui dia es continua investigant per a millorar-ho.
  • Conferència científica: LA QUÍMICA DEL PA AMB TOMÀQUET.
  • Conferència d'1 hora per a estudiants d'ESO, Batxiller o Cicle Formatiu
  • Qui no ha sentit la temptació de provar una llesca de l'universal pa amb tomàquet? En aquesta conferència s'explicarà la composició química d'aquesta recepta tan simple i saludable típica de la gastronomia mediterrània. S'introduiran els conceptes bàsics de la valoració sensorial del producte, ja que els sentits, a través de la degustació, són els que han captivat a públics de totes les edats. S'abundarà en les raons per les quals és important cuidar el procés de preparació, des de la fermentació i el torrat del pa fins a l'addició justa de la sal necessària per a potenciar el sabor del tomàquet, sense oblidar l'adreç d'oli i el potencial ús d'all en la preparació. La pròxima vegada que et preguntis què té aquest menjar per a estar tan rica... sabràs que és qüestió de química.

2020

  • Summerlab: Jugant amb les propietat físiques dels líquids.
  • Curs de 2 hores per a estudiants de 1r, 2n i 3r d'ESO
  • En aquest taller farem una breu introducció a les propietats que tenen alguns líquids com la viscositat, la miscibilitat i l'efervescència. Per a això, construirem un llum de lava i un slime.
  • Aprofundiments: La ciència en una copa de vi.
  • Curs de 20 hores per a professorat de secundària
  • En aquest curs estudiarem el procés biològic de la fermentació amb una visió multidisciplinària en què conflueixen ciències com la biologia, la química i les matemàtiques. Descobrirem les aromes que podem trobar en el vi i aprendrem a relacionar-les amb els processos fermentatius a què se sotmet el raïm per obtenir un aliment que és clau en l'economia del nostre país.
  • En acabar el curs, sabrem què es una fermentació, quins microorganismes són responsables que es produeixi i quines reaccions enzimàtiques hi concorren. També coneixerem l'estructura (bio)química i la forma d'analitzar les molècules implicades, així com els paràmetres que determinen els processos fermentatius. Amb l'estudi de la cinètica fermentativa i enzimàtica, així com dels canvis d'acceleració que es produeixen, aproximarem el món de la física i les matemàtiques a la nostra copa de vi.
  • Nit Europea de la Recerca: Descubriendo nuestros sentidos.
  • Vídeo de divulgació científica
  • La Nit Europea de la Recerca és un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència. El seu objectiu és acostar la recerca, la innovació i els seus protagonistes al públic de totes les edats de manera senzilla i divertida.
  • Quan estàs constipat, quin gust fa la taronja? Si no n'hi notes, aquest és el teu taller. Experimentarem amb una cosa que utilitzem cada dia: l'anàlisi sensorial dels aliments. A més, és una eina molt important a la indústria, ja que ens permet conèixer quines aromes té el vi o la puresa de l'oli. En aquest taller es tractaran des dels aspectes teòrics dels sentits fins a aplicacions pràctiques per entendre per què quan ens constipem el gust no ens funciona tan bé.
  • imageimage
  • Coneix altres cursos de formació per a professorat de secundària
  • (Aprofundiments)